Partij van rechtse randdebielen

Ik ben een beetje boos, omdat dit kabinet niet genoeg geld investeert in onderwijs. Sterker nog, er wordt op bezuinigd. En daardoor worden de mensen geraakt die het het hardst nodig hebben (jullie).
Als jullie de middelbare school al hebben afgemaakt, neem ik aan zonder economie of wiskunde in het pakket?

Wat economie betreft, misschien hebben jullie een keer van het woord export gehoord. Dat zijn spullen die we naar dat enge buitenland gooien, waarvoor wij geld krijgen en iedereen blij is. Volgens Richard Baldwin, hoogleraar in het schijnbaar o zo democratische Genève, stelt dat door de euro de handel tussen Europese landen met vijf procent is toegenomen. Dat is ongeveer €500 per Nederlander per jaar.
Directe buitenlandse investeringen (geld dat we naar het enge buitenland gooien, waardoor wij rente krijgen en iedereen blij is) zijn tengevolge van de EMU met een derde toegenomen. Ik zal jullie voor zijn, dat gaat dus niet over geld dat is uitgeleend aan Griekenland, maar over geld dat bedrijven investeren in de rest van de EMU om meer te produceren.
Ook staat een grote munt als de euro minder bloot aan schokken, zoals de o zo geweldige Zwitserse frank in september 2011, toen die munt gekoppeld is aan de euro, omdat hij anders te veel steeg en Zwitserland verarmde (geld stroomde weg naar het buitenland, door minder export en meer import).

Het opbreken van de euro is een nog duurdere grap. Veel Zuid-Europese banken vallen om, omdat iedereen zijn geld naar Noord-Europa wil smokkelen. Fijn, nieuwe crisis. Fijn, wij ook arm. Fijn, heel Zuid-Europa arm. Maar, dan kunnen ze ook geen spullen meer van ons kopen! Dus wij ook arm.
De Zuid-Europese munten devalueren (dalen in waarde), waardoor de ruim 800 miljard die onze pensioenfondsen in de rest van de eurozone hebben gedumpt, verdampt. Dat betekent korten, en volgens mij vind niemand dat leuk.
Voor Zuid-Europa lost het ook niets op: devaluatie geeft je export een tijdelijke boost, maar inflatie heft dat snel op. Spaargelden daar worden dus ook waardeloos, dus zij armer, en wij weer armer.

Ik ben dus boos omdat veel mensen geen kennis, maar wel internet hebben. Dat zijn jullie.
Stop dus a.u.b. met zeiken, betaal je belasting gewoon, en stem de volgende keer gewoon op een pro-Europa partij.

Als we afscheid willen nemen van de Euro verneuken we onze toekomst en die van onze kinderen.

 • Mee eens (67%, 20 Stemmen)
 • Mee oneens (33%, 10 Stemmen)

Total Voters: 30

Loading ... Loading ...

Please follow and like us:

8 thoughts on “Betaal je belasting gewoon, en stem de volgende keer gewoon op een pro-Europa partij

 1. Hallo allemaal,

  Lief dat jullie de moeite namen mijn stuk af te kraken.

  Ad reactie 1: Op dit moment is het beleid van de ECB om geen geld bij te drukken. Dat is dan ook nog niet gebeurd. De primaire doelstelling van de ECB is namelijk prijsstabiliteit, en geld bijdrukken zorgt voor extra inflatie.
  Daarom ben ik het er ook niet mee eens dat de onafhankelijkheid van de ECB bedreigd zou moeten worden. Hongarije wordt door de EU op de vingers getikt omdat Orbàn langzaam de centrale bank onder zijn controle brengt. De consensus onder economen is dat de centrale bank van een land onafhankelijk moet zijn, voor een stabiel monetair beleid, en alles wat daar mee samenhangt.
  Ik steun je in je analyse dat het neoliberalisme niet feilloos is, en helemaal dat de financiële sector sinds Reagan en Thatcher helemaal is losgeslagen. Daar moet een einde aan komen. Ik pleit voor een sterk Europees toezicht op de financiële sector, omdat het maar eens afgelopen moet zijn met al deze reddingsoperaties.
  Toch denk ik niet dat het kapitalisme an sich ‘failliet’ is, al was het maar omdat we geen beter alternatief hebben. Dit systeem, vermengd met de Keynesiaanse consensus, heeft ons de grote welvaart opgeleverd die we nu kennen. En ja, kapitalisme heeft scherpe kantjes, maar we hebben sociaaldemocraten om de scherpe randjes er af te slijpen 🙂

  Ad reactie 2: Griekenland heeft van Nederland een lening gekregen van 7 miljard. Per jaar exporteren we voor 2,5 miljard euro naar Griekenland. Reken zelf maar uit.

  Ad reactie 3: Tja, ik heb het plaatje niet opgestuurd, blijkbaar was de redactie creatief gisteravond 🙂

  Ad reactie 4: Mijn oprechte excuses.

  Ad reactie 5: Leuk dat je het oppakt, maar ik ben het ook wel met je eens, een school heeft geen manager nodig. Een school heeft een rector nodig, en als een leraar slecht presteert kunnen ze iemand een weekje inhuren om advies te geven. Dat lijkt me genoeg overhead.
  De vraag is, is de VVD de goede partij om ouwe-jongens-krentenbrood aan te pakken? Niet echt hè? 😉

  Ad reactie 6: Ik snap je punt niet helemaal. Kan je een concreet voorbeeld geven?
  Het punt dat ik in mijn hatemail wilde maken is dat je niet zo moet zeiken op Europa, Europa is gewoon goed voor onze handel (dankzij de interne markt een maandsalaris per Nederlander extra, en het weekloon van de euro er bovenop), werkgelegenheid (naar schatting 100.000 banen door de euro) en productiviteit (2% gestegen dankzij de EMU).
  We sturen geen geld naar Griekenland omdat we het zo leuk vinden, maar om erger te voorkomen.
  Wat betreft Libië, ik vind dat we als ontwikkeld land de morele verantwoordelijkheid hebben in te grijpen als een dictator tegen zijn eigen volk zegt dat er geen genade zal zijn. Dat zijn een paar euro’s, voor veel levens geweest. Ik weet niets beters om belasting aan te besteden.

  Ad reactie 7: Klopt, maar dat Jan Modaal minder overhoudt heeft meer te maken met onze compleet verklote woningmarkt. Door de hypotheekrenteaftrek zijn de huizenprijzen veel te hoog, en maken starters geen kans. Bovendien is dit een groot risico voor ons financieel systeem, omdat je door de Grote Aftrek wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te lenen. Als de huizenprijzen nog verder zullen dalen, is je huis aan het einde van de looptijd van je hypotheek niets meer waard, en kan je het alleen met verlies verkopen, en je hypotheek niet afbetalen. Nieuwe bankencrisis, want we hebben er nog niet genoeg.
  Als je dus iemand de schuld wil geven voor dit fenomeen, laat het dan VVD en CDA zijn, die domweg weigeren te doen wat iedereen noodzakelijk acht. De overheid moet de leiding nemen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. We hebben het hier wel over enkele procenten economische groei.

 2. Europa is bemoeizucht met ons huurbeleid, waardoor Jan Modaal minder overhoudt dan iemand rond het minimum. Jan mag immers niet meer sociaal huren en kopen kan die niet.

 3. betaal gewoon je belasting zodat clubje onbekwaam weer lekker kan feesten ?
  ben erg bereid om belasting te betalen als dat voor en door ons zou zijn,
  maar men heeft al zijn verantwoordelijken verschoven en koopt er over het budget speeltjes van.

  de rentmeesters bleken onbetrouwbaar en zeer onbekwaam,
  belasting is een kwestie van vertrouwen en dat vertrouwen kon men niet echt aan.

  hoe zit het al al onze belasting in griekenland naar europa naar libie irak en afganistan wat worden wij daar wijzer van ?

 4. Kabinet investeerd teveel in Onderwijs 😉
  Het geld komt bij de raden van bestuur en de managers 😉
  We moeten terug naar kleine scholen zonder raden van bestuur en zonder managers. Da’s goed voor de middenstand (meer scholen nodig die onderhouden moeten worden, meer snoepwinkeltjes nodig in de buurt van die scholen, meer directeuren met een acceptabel loon nodig, meer leraren nodig .. dus goed voor de werkgelegenheid.
  Al die marketwerking .. fiasco na fiasco 😉
  Als die dombo’s in Dhaag even hadden gekeken naar bijvb. Amerika, waar ze al jaren van die gigantisch grote scholen hebben … Dan hadden ze moeten zien dat dat ook criminaliteit en annonimiteit .. gegarandeerd.

 5. He Riley volgens mij zijn we nu bezig onze eigen export naar die knoflooklanden te financieren met Miljarden.
  Dus niks 10 jaar export en geld verdienen. Nee we hebben gewoon 10 jaar lang onze productie weggegeven

 6. Helaas zijn er een aantal zaken waarop af te dingen valt. Ik ben beslist niet tegen diepgaande Europese samenwerking en Europese samenwerking kan ik alleen maar aanmoedigen, mits het op de goede manier gebeurd. Om duidelijk te zijn ben ik mordicus tegen het vasthouden van een totaal failliet economisch model. In 2008 zou eigenlijk heel de piramide die het neoliberalisme tot die tijd heeft gecreëerd gevallen moeten hebben, maar door het inpompen van belastinggeld, het drukken van geld en andere lapmiddelen probeert men dit maar staand te houden. Veelal omdat men bang is voor de gevolgen. Maar door blijven gaan met het pappen en nathouden leidt alleen dat de EU bevolkingen verarmen, de sociale spanningen toenemen en NIETS wordt gedaan aan de problemen. Juist Europa zou een perspectief moeten zijn om tot daadwerkelijke financiële hervormingen te komen. Namelijk de centrale bank direct onder de minister van financiën, overheden of EU reguleert de geld creatie en biedt overheden de mogelijkheden om in eigen land zowel op sociaal als duurzaam terrein te investeren zonder een staatsschuld te maken. Alleen zal het geld wat in de samenleving is gepompt aan de andere kan via belastingen ook weer terug komen. Zie money masters – the wonderful wizard of Oz. – Fractional reserved banking en financiele transacties met NIET bestaand geld zouden verboden moeten worden en de schulden zouden eens daadwerkelijk geherstructureerd moeten worden. Een Europa die dit doet zou geloofwaardig zijn. Ook een Europa die zijn burgers serieus neemt is geloof waardig, maar dit Europa, die alleen achter achterhaalde neoliberale dogma’s rent. niet het lef heeft om zaken echt aan te pakken en de grondwetten en de verdragen niet durft te herschrijven voor na het neoliberale tijdwerk zal alleen maar meer ellende veroorzaken, totdat het geheel op eigen kracht vast loopt. En ik besef dat stupide nationalisme ook geen oplossing is.

  Juist in deze tijd met schaarser wordende resources, minder milieu ruimte en meer mensen op de wereld die ons welvaartsniveau willen hebben op een eindige aarde vereist een ander beleid.

  Een beleid waarin we de economie durven te hervormen naar duurzamer, regionaler (maar met een Europese visie) en menselijker model. Juist de regio en Europa moeten dan versterkt worden ten koste van de natiestaten. Helaas is uitvoering van deze hervormingen ideeën nog mijlen ver weg en schuift men door op vastgelopen neoliberale weg.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.