Geachte heer,

Hartelijk dank voor uw e-mail over het Europees Stabiliteits Mechanisme. De Partij voor de Dieren is tegen het ESM verdrag en vindt daarnaast dat er voorafgaand aan het regeringsbesluit om het verdrag te ratificeren de bevolking door middel van een referendum wordt geraadpleegd. We hebben tijdens het debat over het Europees noodfonds een motie ingediend met het verzoek aan de regering om een dergelijk raadplegend referendum te organiseren. De motie vindt u hier:  www.partijvoordedieren.nl
Nog dit jaar zal er een besluit moeten worden genomen over de nieuwe wet die het Europese Stabiliteits Mechanisme (het ESM) mogelijk maakt, met een startkapitaal van maar liefst 700 miljard Euro!

Het is totaal onduidelijk waar dat bedrag op gebaseerd is en het kan volgens het verdrag ongelimiteerd opgehoogd worden. Er is onvoldoende democratische controle op de ESM. Daarnaast kent het ESM-orgaan juridische immuniteit, waardoor het recht volledig buitenspel geplaatst wordt.

De euro is ingevoerd zonder de burgers te raadplegen en ook de Europese grondwet is er gekomen tegen de wens van de Nederlandse bevolking. Het kan en mag niet zo zijn dat er nog dit jaar vergaande soevereiniteitsoverdracht kan komen zonder de burgers te raadplegen.

Via de volgende link kunt u het nieuwsbericht over ESM op onze website lezen: hier https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/5993
Hier vindt u ook de bijdrage van Marianne Thieme aan het debat.

De Partij voor de Dieren heeft vier basisbeginselen: mededogen, duurzaamheid en persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. Op basis van deze beginselen ontwikkelen we onze standpunten en stemmen wij in de Tweede Kamer. U vindt onze standpunten in ons verkiezingsprogramma. Klik hier.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Christine Teunissen
Communicatiemedewerker
Tweede Kamerfractie Partij voor de Dieren
www.partijvoordedieren.nl

Please follow and like us:

45 thoughts on “De PvdD wil wel een referendum over de ESM

 1. Elke politici die regen het referendum is, is wezenlijk een staatsvijand. Nederlander bestaat uit zijn bevolking. Deze bevolking heeft het RECHT om te bepalen wat er met de soevereiniteit van het land gebeurd. De soevereiniteit weggeven zonder een volksraadpleging valt onder hoogverraad.

 2. .

  Het ESM is waarschijnlijk al vele jaren geleden bedacht als deel van de Europese superstaat …

  Even een crisis creëeren door speculatie , en je bent weer een stap dichter bij je doel.

 3. @35 Inderdaad. Staatssecretaris Henk Bleker van het Chronisch Destructie Apparaat CDA heeft hier op het allerlaatste moment de Senatoren bewerkt, om het wetsvoorstel alsnog te blokkeren. Terwijl Henk Bleker helemaal niets te zoeken heeft in de Eerste Kamer. Hij heeft daar helemaal niets mee te maken en dient zich daar derhalve dan ook helemaal niet te vertonen. Maar ook hier gingen de barbaarse ideeën van een groepje dat iets gelooft boven het voorkomen van gruwelijk dierenleed. De PvdA heeft zijn duidelijke voorkeur al voor dit CDA uitgesproken. Een leuke combinatie.

 4. Voordat er een referendum komt zou het handig zijn om uit te leggen wat ESM is. Het feit alleen al dat slechts een klein groepje weet wat dit is. De steun aan de Grieken is Bankensteun en geen steun aan de Grieken. En zo is ESM een wurgcontract en geen noodfonds.
  GO PvdD+++++++++++++++++++++++++++++++++

 5. @6 “Dat clubje” komt op voor de werkelijke belangen die ook jou aangaan. Terwijl een groot deel van de nationale en internationale machtshebbers alleen maar aan geld en macht denkt, proberen zij iedereen er bewust van te maken dat de vervuiling en uitputting van de aarde zo niet langer door kan gaan. De natuur is voor iedere vorm van leven van onontbeerlijk, of je dat nu leuk vindt of niet. In de tijd dat de PvdD in de Tweede Kamer zitten hebben zij de andere partijen al behoorlijk beïnvloed aangaande duurzaamheid en dierenwelzijn. Talloze aspekten van natuurvernietiging waar de gevestigde politiek en de meeste mensen helaas hun ogen voor sluiten worden door “dit clubje” op de agenda gezet. Helaas hebben we een Staatssecretaris Bleker ven het CDA die met “zijn clubje” alleen de inkomens van bepaalde groeperingen belangrijk vindt en alles wat met natuur, milieu of dieren te maken heeft struktureel bagatelliseert.

  Verdiep je eens in de werkelijke materie waar de PvdD zich mee bezig houdt, in plaats van zo maar wat te roepen.

 6. @26
  Ze hebben het de grote partijen dun door de broek laten lopen met dat ritueel slachtverbod. Op het nippertje was er de 1ste kamer om het tegen te houden.

 7. ESM

  – 80 miljard euro wordt direct ter beschikking gesteld door de lidstaten (deze betalingen vloeien vanaf het jaar 2013 in vijf termijnen van 16 miljard euro naar de ESM). Deze 80 miljard is onmiddellijk beschikbaar voor de ESM.

  Bijdragen van de landen:

  Nederland 40.019.000.000 euro (5,7%).

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Stabilite

  de leden:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:ESM_members.png

  Hier nog wat info:

  Art. 8 Het startkapitaal bedraagt 700 miljard euro.

  Art. 10.1 De Raad van Bestuur kan besluiten om het kapitaal te wijzigen en artikel 8 dienovereenkomstig aan te passen.

  In feite staat er, dat het ESM zelf kan besluiten het kapitaal zo vaak en zo veel kan verhogen als ze maar wil.

  Art. 9.3 De ESM leden beloven elke kapitaal-aanvraag onherroepelijk en onvoorwaardelijk te betalen binnen 7 dagen.

  Het ESM kan dus geld uit de staatskassen eisen zo veel en zo vaak het maar wil.

  Einde macht van het parlement

  Het resultaat van deze ESM-bevoegdheid is dat de nationale parlementen hun hoogste macht, die over het budget te beslissen, kwijt raken aan Brussel. De nieuwe versie van het ESM (die 2 februari 2012 getekend is) is trouwens gekoppeld aan een ander verdrag, the Treaty on Stability, Coordination and Governance (TSCG)Daarin komen de condities te staan waaraan de landen moeten voldoen om in geval van nood gebruik te kunnen maken van leningen van het ESM. De condities die in het TSCG komen te staan perken de macht van het parlement nog enorm veel meer in.

  etc hiero:
  http://biflatie.nl/artikelen/39-overig/22709-pe

 8. Als het om echt belangrijke dingen gaat voor de burger, komt er in NL zeker geen referendum. Stel je voor dat we tegen stemmen!

 9. de PvdD is wel klein, maar kan juist daarom zuivere politiek voeren. En ik vind dat ze dat ook hier weer doen. Wie zei ook alweer dat het een one-issue partij is?

 10. Zelfs al krijgen wij een referendum dan nog zal dat niets veranderen.
  De democraten van Brussel hebben geleerd van de vorige keer en in de nieuwe reglementen opgenomen dat nu 12 landen van de 25 al voor een meerderheid zorgen. Er mogen 13 landen tegen zijn en dan nog gaat het door.

 11. Ik ben ook voor een referendum en kan niet begrijpen dat een partij als d66 tegen een referendum is, zo neem je je eigen kiezers toch niet serieus.

 12. Goede actie van de PvdD. Verdient maximale steun. Het is ongehoord dat onze soevereiniteit door het kabinet te grabbel wordt gegooid! Is hier niet een grondswets wijziging voor nodig??
  Te belangrijk ook om alleen aan politici die hun mandaad misbruiken over te laten. Het gaat om de toekomst van de samenleving waar het ESM gaat over de toekomst van de BANKEN en niet de staten. Zie wat de z.g.steun aan Griekenland behelst!! het geld is voor de banken!
  Stop het ESM!

 13. @6 Was er voor het EU-referendum dan ook geen belangstelling? De enige die niet geïnteresseerd was, dat was de tweede kamer! Je draait de zaken een beetje om. Daarom voortaan een BINDEND referendum, want anders komt er inderdaad geen hond meer opdraven. Logisch.

 14. Referendum gaat er niet komen en de ESM gaat er komen, helaas.
  PVV, SP, PvdD hebben voor een referendum gestemd, CDA, ChristenUnie, SGP, PvdA, VVD, D66, GroenLinks hebben tegen een referendum gestemd.

  Dit is natuurlijk slecht nieuws voor ons maar er is een lichtpuntje.
  Het tegen een referendum stemmen zegt dat politici bang zijn voor de mening van het volk.
  Als wij massaal de straat op gaan om een referendum te eisen zal de referendum er komen want politici zullen bang zijn voor de consequenties bij de volgende verkiezingen als er geen referendum komt.

  Eis een referendum en stem Nee!!

 15. @6
  Frappant dat vooral de vereniging die referenda zo belangrijk vindt dat ze het in hun programma hebben staan, een hartstochtelijk tegenstander ervan is.

 16. @5 De meeste Nederlanders vinden het al teveel moeite om de gang naar de stembus te maken. Van degenen die wél gaan heeft het grootste deel geen benul waarop ze nu eigenlijk stemmen. De enige reden waarom het clubje van de PvdD nog wat stemmen bij elkaar heeft weten te ritselen. Als dat clubje een referendum wil dat moeten WE dat inderdaad niet willen.

 17. Ik ben het eens met de PVDD mbt dit verhaal – dit gaat allemaal zo ver dat kun je niet zomaar ff doen zonder ons allemaal erbij te betrekken, vind ik.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.