Ik ben nu 41 jaar sta vol en in het leven en wil graag een deeltijd hbo opleiding ibms volgen in Amsterdam,Utrecht,Flevoland. Nu, het is gewoon niet te vinden! Flevoland biedt slechts 1 avond hbo opleiding aan, en wel DE PABO! Hallo, niet iedereen heeft de competentie leraar te worden..In Holland en HVA bieden wel deeltijd aan, maar dan wel leren overdag op vrijdag????Wake up!mensen die deeltijd willen studeren doen dit meestal omdat zij overdag werken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien! En dan nog maar niet te spreken over het vreselijke karige aanbod dat deze hbo instellingen aanbieden.

Het is gewoon niet te geloven dat wij in een land van vergrijzing leven en voor de mensen die overdag moeten werken er gewoonweg geen enkele mogelijkheid is om te studeren in een fatsoenlijke richting! Ik ben boos, erg boos! Ach, veertigers doen kennelijk niet meer mee, of die hoeven zich kennelijk niet meer te ontwikkelen of….ik heb geen enkel idee wat die instellingen allemaal denken. Maar ze slaan de plank volledig mis! Kennis die ik in mijn jeugd opgedaan heb op school is allang verwaterd en de wereld is ook continue in beweging. Het wordt eens tijd dat die instellingen zich gaan realiseren dat er meer mensen zijn zoals ik die tegen eenzelfde muur aanlopen en dat er wel degelijk MARKT voor is. En dan heb ik het natuurlijk wel over erkende hbo opleidingen, niet de particuliere sectoren die belachelijk hoge bedragen vragen om een hbo module te mogen doen. Dit is echt absurd!

2 thoughts on “Mensen die overdag moeten werken kunnen zich niet meer bijscholen

 1. Beste Joop,

  Na aandachtig je email te hebben gelezen, zie ik geen enkel verband tot mijn schrijven hierin. Je frustratie over dat je uit de generatie komt die dit land opgebouwd heeft en wij veertigers daardoor alle vrijheid hebben om te gaan en staan waar wij willen en daardoor in dure pakken mogen lopen en met het geld lopen te zwaaien, lijkt mij volledig uit zijn verband getrokken.

  Als je mijn email goed leest heeft dit geen enkel raakvlak met mijn boosheid over het huidige deeltijd onderwijs.
  Ik raad je dan ook aan mijn email nog eens goed te lezen.

  Toch wil ik graag nog even de moeite nemen om op je schrijven in te gaan om je zo een beter beeld te kunnen schetsen van de werkelijkheid van de tijd waarin wij nu leven:

  Wij veertigers leven in een andere tijd dan jou tijd. Een tijd waarin veel meer van je wordt verwacht te werken en te presteren dan dat je dat in jou tijd deed. In tegenstelling tot jou tijd kennen wij geen 9.tot 5. uur werken per dag.

  Een tijd waarin je gemakkelijker dan vroeger kan worden ontslagen, en een tijd van crisis waarbij je blij bent als je een baan hebt en deze kunt behouden. Verhuizen voor een opleiding doe je dan ook niet zo snel. Vaak zul je dan ook een andere baan moeten hebben in de stad waarin je studeert. Om maar niet te spreken over dat door de snelheid van de maatschappelijke ontwikkelingen er kansen minder voor het oprapen liggen dan bij de opbouw van een land.

  Een tijd waarin parttime werken er niet meer bij is zoals een aantal jaren geleden. Om nog maar niet te spreken over dat wij veertigers straks helemaal geen enkele aanspraak kunnen maken op pensioen hetgeen jij wel hebt. Wij zijn namelijk de generatie die straks tussen het wal en het schip raakt.

  Doordat de ontwikkelingen zo snel gaan en je probeert zo goed en te kwaad deze bij te benen, en je tijd wordt opgeslokt door je werk, het verkeer en andere zaken, mag je toch van een stad als Almere verwachten dat zij meer deeltijd opleidingen aanbieden. Niet iedereen werkt als leraar of ambieert dit.
  Almere is een stad, geen dorp. Als het een dorp had geweest dan lagen de kaarten er anders voor.

  Wijsheid gaat kennelijk niet altijd gepaard met leeftijd.

 2. Beste Veronique,
  Ik ben inmiddels grijs en kan daardoor wat verder terugkijken dan jij.
  Ik heb, net als mijn generatiegenoten, altijd naast mijn fulltime job moeten studeren. Ik heb dus vele jaren lang veel vrijheid daarvoor moeten inleveren! Toen was de parttime job trouwens nog een onbekend fenomeen.
  Bij de onbeperkte mogelijkheden van nu vallen de beperkte mogelijkheden van toen volledig in het niet!
  Mijn generatie moest de oorlogspuinhopen met heel beperkte middelen opruimen, want er was niets meer. In de steden hadden de mensen de deurposten en kozijn in hun kachels opgestookt om nog wat warmte te hebben. Centrale verwarming was er alleen voor de rijken. Wij hebben de welvaart opgebouwd, die de financiële sector met haar latere generaties en hun onbeschaamde hebzucht, weer deels heeft afgebroken. Mij generatie kende geen “snelle jongens” in driedelig grijs en met “hun dikke leasebakken”!
  Als je in agrarisch gebied gaat wonen, dan mis de vele minpunten van de grote steden, maar ook wat pluspunten. Wij moesten destijds economisch gebonden zijn aan de gemeenten, waar wij wilden gaan wonen. Dat is al lang afgeschaft. Jij heb de volledige vrijheid om ongehinderd te gaan wonen, waar je maar wilt. Je kunt dus is alle vrijheid kiezen voor de gemeente, waar je wilt gaan studeren. Kortom, je hebt alles helemaal in eigen hand!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.