Respons op de volgende studie door Hilde De Smet
https://www.atsjournals.org/doi/pdf/1
In deze studie is de pCO2 alleen gemeten bij de COPD (long) patiënten, niet bij de gezonde controlegroep (zie tabel onderaan). Het gemiddelde van deze COPD patiënten nemen zegt niets, aangezien al een gans deel van deze patiënten een serieuze hyperventilatie hadden van in het begin (p CO2 tot 30.6: extreem laag!) (veel van die mensen ademen frequenter omdat ze het moeilijker hebben om O2 op te nemen, met als gevolg een chronisch lagere CO2 waarde). Als de CO2 dan stijgt door het mondmasker,
krijg je bij die mensen een “normale” waarde, naast dan de O2 daling. Deze pCO2 moet gemeten worden bij gezonde mensen of kinderen!
Volgens mijn bevindingen klopt het dat de O2 waarde niet echt daalt door het dragen van een mondmasker, mogelijks door (ook bij gezonde mensen) een hyperventilatie als aanpassing, wat dan weer leidt tot het dalen van de CO2. Als we deze redenering volgen, kunnen we er van uitgaan dat zonder deze compensatoire hyperventilatie om de O2 waarde op peil te houden bij gezonde mensen, de gemeten waarden achter het mondmasker nog hoger zouden liggen.

In 2005 is de dissertatie van Ulrike Butz verschenen:

Rückatmung von Kohlendioxid bei Verwendung von Operationsmasken als hygienischer Mundschutz an medizinischem Fachpersonal. Ulrike Butz 2005 (Technische Universiteit München)

De onderzoekster schrijft in haar proefschrift dat er tot dan geen onderzoek is gedaan naar de effecten van het opnieuw inademen van de uitgeademde CO2 bij het gebruik van een operatiemasker. Primair heeft ze gekeken naar de ontwikkeling van het CO2 gehalte in het bloed bij het gebruik van een operatiemasker. Verder heeft ze keken of er sprake was van een toename van de ademfrequentie en de hartslag, omdat dit kan wijzen op hypercapnie.

Opzet onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd bij 15 niet rokende gezonde mannen in de leeftijd tussen 18-40 jaar met een Body Mass Index (BMI) tussen de 20 en 25. Gedurende een half uur is het CO2 in het bloed gemeten. Verder zijn de ademhalingsfrequentie en de hartslag gemeten. Eerst zonder masker en daarna nog twee meetsessie met telkens een ander operatiemondkapjes (Type II overeenkomstig EN14683:2005 classificatie).

Resultaat
Uit dit onderzoek blijkt dat vrij snel na het opzetten van een medisch mondkapje de CO2 in het bloed toeneemt. Binnen een half uur na het opzetten van het mondkapje was bij de proefpersonen, die in ruststand verkeerde, een significante verhoging van het percentage CO2 in het bloed te meten.
Geen verschil werd waargenomen bij de ademhalingsfrequentie en de hartslag. In de praktijk wordt het mondmasker langer gedragen en is er sprake van lichamelijke arbeid.
Na het verwijderen van de maskers werd bij de controle meting na 5 minuten de CO2 uitgangswaarde weer waargenomen.

Conclusie
De onderzoekster concludeert dan ook dat om hypercapnie te voorkomen de doorlaatbaarheid van chirurgische maskers voor kooldioxide moet worden verhoogd en dat het onnodige gebruik van chirurgische maskers worden vermeden

https://mediatum.ub.tum.de/602557?id=…https://mediatum.ub.tum.de/doc/602557…

En nog: https://headachejournal.onlinelibrary

Please follow and like us:

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *