Om geboortecijfers te kunnen controleren, worden artsen door de dictator van Oezbekistan gedwongen om baarmoeders van vrouwen te verwijderen, zonder dat die daarvan op de hoogte zijn of toestemming hebben gegeven. Dit is een verschrikkelijke en brute aanval op vrouwen door een door de VS gesteunde dictator. Roep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, zeer begaan met vrouwenrechten, op om haar steun aan de dictator onmiddellijk op te zeggen. Klik hieronder om te tekenen:

Om geboortecijfers landelijk te kunnen controleren, dwingt de dictator van Oezbekistan artsen om baarmoeders van vrouwen te verwijderen, zonder dat die daarvan op de hoogte zijn of toestemming hebben gegeven. Dit is een vuil en bloederig misdrijf tegen vrouwen, georganiseerd door de weerzinwekkende leider van het land. Het is nu tijd om hier een einde aan te maken.
Karimov is ̩̩n van de grofste dictators ter wereld Рhij draait er zijn hand niet voor om activisten van de oppositie levend te koken. Toch betaalt de VS hem miljoenen dollars, voor toegang van militair transport. Met zijn laatste brute acties tegen de vrouwen van zijn land heeft dit monster zichzelf in de internationale spotlights geplaatst. Laten we dit verschrikkelijke moment gebruiken om zijn belangrijkste steunpilaar over te halen hem niet langer te steunen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton kan de militaire sancties weer terug instellen, en er bij de VS en andere machtige landen op aandringen om alle steun te eindigen. Ze heeft Karimov al publiekelijk veroordeeld voor het schenden van mensenrechten, en deze nieuwste aanval op vrouwenrechten — een onderwerp dat haar aan het hart gaat! — vergroot de noodzaak alleen maar. Teken onderstaande petitie en roep Clinton op Karimov’s schrikbewind te beëindigen en het brute misbruik van vrouwen te stoppen:
https://secure.avaaz.org/nl/uzbekistan_sterilisation_meme/?vl
Activisten schatten dat er tien- of zelfs honderdduizenden vrouwen in het geheim zijn gesteriliseerd tijdens een verblijf in het ziekenhuis voor een routinecontrole of bevalling. Ontwakend uit de narcose hebben ze geen idee dat hun baarmoeder zojuist is verwijderd. Een Oezbeekse gynaecoloog gaf toe dat “elke dokter te horen krijgt hoeveel vrouwen er gesteriliseerd moeten worden. Mijn quotum is vier vrouwen per maand. Willekeurige arrestaties en marteling komen zo vaak voor dat vrouwen zich uit angst voor vergelding niet durven uit te spreken. En buitenlandse journalisten en mensenrechtenactivisten worden routinematig het land uitgegooid.
Het kan ook anders gaan — De VS kan Karimov hard aanpakken, die voor zijn luxueuze levensstijl afhankelijk is van de vaste geldstroom voor transport naar Afghanistan.De mensenrechten-horrorshow in Oezbekistan bleef lang ongezien, maar met het rapport van de BBC hebben we nu een goede kans om te stilte te doorbreken. We kunnen ons achter de dappere Oezbeekse vrouwen scharen die het ondanks het risico op zware onderdrukking aangedurfd hebben hun verhaal te vertellen.
Sluit je aan bij onze oproep voor een overwinning van rechtvaardigheid en mensenrechten in deze oorlog tegen vrouwen – klik hieronder om de petitie aan Clinton te ondertekenen:
https://secure.avaaz.org/nl/uzbekistan_sterilisation_meme/?vl
Leden van Avaaz zijn keer op keer opgekomen voor vrouwenrechten wereldwijd. Laten we weer samenkomen en de VS eraan helpen herinneren dat kiezen tussen mensenrechten of nationale belangen een valse keuze is, en dat we onze strijd voor vrouwenrechten voorzetten daar waar ze worden bedreigd.
Met hoop en vastberadenheid,
Stephanie, Pedro, Morgan, David, Emma, Ricken, Lisa, Wissam en de rest van het Avaaz-team.
Extra informatie:
‘Oezbekistan steriliseert vrouwen tegen hun wil en zonder dat ze het weten’, Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3239811/2012/04/12/Oezbekistan-steriliseert-vrouwen-tegen-hun-wil-en-zonder-dat-ze-het-weten.dhtml
(In het Engels)
Karimov, een van de ergste dictators van de wereld: http://www.parade.com/dictators/2008/profiles/islam-karimov.html
Het beleid van Oezbekistan om vrouwen stiekem te steriliseren, BBC: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17612550
Activisten worden levend gekookt, Guardian: http://www.guardian.co.uk/world/2003/may/26/nickpatonwalsh
Clinton hecht waarde aan vrouwenrechten, Washington Post: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/17/AR2009081702379.html
Geweld tegen activisten in Oezbekistan verergert, Human Rights Watch: http://www.hrw.org/news/2012/04/12/uzbekistan-activist-free-crackdown-widening
US stelt einde aan militaire steun aan Oezbekistan uit http://www.rferl.org/content/uzbekistan_united_states_military_assistance/24470588.html
Clinton uit kritiek op mensenrechtensituatie in Oezbekistan, CNN: http://articles.cnn.com/2011-10-22/asia/world_asia_tajikistan-clinton-visit_1_tajikistan-tajik-afghan-central-asian-country?_s=PM:ASIA

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.