Hoe kan het dat de meerderheid van de Nederlanders nog steeds denkt dat wij in een democratie leven? Democratie betekent zoiets als “het volk regeert”. Dus niet de VVD, de PvdA of het CDA, nee: het volk!
Maar dat regeren door het volk gebeurt slechts op één dag per vier
jaar: als we na weken van leugens en valse verkiezingsbeloftes mogen stemmen. En wat krijgen we dan? Juist, een regering die niemand heeft gewild. En heeft het volk (dat dus de dienst uitmaakt in een
democratie) het recht om die kliek naar huis te sturen? Het antwoord kennen we helaas maar al te goed.

Hoe zit het nou, als het volk zich expliciet uitspreekt over een bepaald onderwerp? “Het volk regeert”, weet je nog? Dan zou je verwachten dat onze vertegenwoordigers die uitspraak respecteren en loyaal meewerken aan de uitvoering ervan, maar ook hier weer: helaas!
Toen de mening van de hoogste macht in dit land, het volk dus, werd gevraagd over de Europese Grondwet, werd dat in een referendum met een TWEE-DERDE MEERDERHEID verworpen. Duidelijk genoeg, zou je zeggen.
Maar wat deden onze vertegenwoordigers? Die stelden zich boven hun opdrachtgevers (het volk dus), en hielpen mee aan het plakken van een ander stickertje op de Europese Grondwet. Dat werd “Het Verdrag van Lissabon” en dat werd ons gewoon even door onze vertegenwoordigers door de strot geduwd. Niks meer en niks minder.

Het Verdrag van Lissabon alias de Europese Grondwet is naar mijn stellige overtuiging tegen alle grondbeginselen van de democratie geratificeerd en daarom niet legitiem. Ons land en ons volk zijn onderworpen aan een administratieve bezettingsmacht, die niets opheeft met ons zelfbeschikkingsrecht.

Is Nederland een democratie? Nee dus!

P.S.: ene meneer Wilders, die nu 100% anti-Europa is, was ten tijde van de hierboven omschreven wisseltruc Tweede Kamerlid voor de VVD en heeft dus van harte meegewerkt aan het onderwerpen van ons land en ons volk aan de Brusselse waanzin. Toen had hij er ook al tegen kunnen zijn…

3 thoughts on “Nederland Een Democratie? Nee!

 1. Dank voor je reacties, Guy. Helaas proef ik het gemiddelde Nederlandse standpunt “Het is nou eenmaal zo”, terwijl mijn standpunt nu juist is: “Het is hoog tijd voor ingrijpende veranderingen”. Gelukkig (voor de politiek) staat de Nederlander bekend om zijn gekanker-onder-elkaar en de chronische angst om in actie te komen.
  V.w.b. het vrijblijvende (en nu ook aangetoond zinloze) karakter van het referendum herhaal ik mijn stelling: als de hoogste macht in dit land zich expliciet uitspreekt, dan heeft niemand het recht om dat te negeren.

 2. Feit blijft Joop dat, bij het referendum, een MEERDERHEID van de Nederlanders niets zag in een Europese grondwet. Maar in dit geval telt voor Den Haag, zelfs de dictatuur van de meerderheid niet. Het Europese project is een duistere kracht die ons heel zwaar zal vallen

 3. Beste Henny,

  Je hebt helemaal gelijk, maar democratie is in feite wel de dictatuur van de meerderheid.
  Het referendum over een Europese Grondwet was overigens slechts een raadplegend referendum en dan kunnen de dingen gaan, zoals het gebeurde.
  Het traditioneel Nederlandse gerommel met parlementaire meerderheden hebben we overigens wel helemaal aan onszelf(!) te wijten, omdat wij van huis uit heel verdeeld zijn en -denken. Die verdeeldheid demonstreren we zelf voortdurend met een absurd aantal politieke partijen, -kerken, -omroeporganisaties, -caritasinstellingen en ga zo maar door.
  Als we ons op de politiek concentreren, dan betekent dit dat het onmogelijk is om met verkiezingen een absolute meerderheid in het parlement te behalen. Met ons verdeelde stemgedrag veroordelen wij zèlf de partijen tot coalitievorming en dat betekent altijd, dat er concessies moeten worden gedaan en dus beloften moeten worden gebroken!
  Wat Europa betreft, nog het volgende.
  Ondanks onze gebrekkige, Europese samenwerking hebben we in dit werelddeel wèl 70 jaar(!) lang al geen oorlog meer.
  Dat hebben we wèl bereikt door naar elkaar te luisteren, elkaar te helpen en spelregels te maken, die voor elk land gelden, dat met ons meedoet. De naleving van die afspraken moet voorts worden gecontroleerd en zo nodig gesanctioneerd. Als we binnen ons eigen landje al zo verdeeld zijn, hoe moet dat dan wel niet binnen Europa zijn? Toch blijkt er nog steeds veel mogelijk en zien we dat de samenwerking tussen de landen steeds hechter wordt en daardoor alleen maar verbetert.
  Laten we wèl bedenken dat gelijke welstand en op elkaar afgestemde wetgeving waarborgen zijn voor de handhaving van voortdurende vrede: daar heeft ieder individu groot belang bij!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.