Hallo mam, je bent er weer even. Ja jongen, ik ben er elke dag nog steeds bij, dat weet je toch? Zeker ma, want we waren samen wel heel erg heel close. Wat hebben we gezamelijk toch veel rottigheid meegemaakt en een hoop gelachen samen. Zeker ventje van me, iedereen zei dan tegen me, die Cor van jou is me d’r eentje Sjanneke, die kan zelfs een paard laten lachen. Hoelang ben ik nou al dood jongen? Het is alweer ruim 12 jaar geleden mam, maar in mijn gedachten leef je uiteraard altijd voort.

Weet je nog ma dat je altijd aan me vroeg “moet ik ‘n lekker eitje bakken of wil je een lekker glaasje melk?” Ja mam, natuurlijk weet ik alles nog, zelfs dat ik bij je in het fietsstoeltje en op het piespotje zat.
Gossie, bijna 62 en dat weet jij nog? Ach mam, ik weet nog zoveel, en jij?

Ik ook ventje en ik weet ook dat het er voor veel mensen niet te best uitziet. Ik ben er op tijd tussenuit geknepen zullen we maar zeggen! Net voor die nieuwe munt zou komen en net voordat alles peperduur werd. Het is toch van de zotte dat dit zomaar kan en dat ze alles van de zwakkere mensen afpakken. Ja moeder, zo gaat dat tegenwoordig. Er blijft niks van de opgebouwde zekerheden en de rechten over en het gaat nog veel verder achteruit de komende jaren.

Hoe gaat het met de schoonouders en de kinderen? Met de kinderen gaat het redelijk mam zolang ze nog werk hebben maar m’n schoonouders sukkelen met kanker en hartproblemen. Ze hebben hulp en persoonlijke zorg in huis. Oh gelukkig maar dat ze geholpen worden. Nou mam, het ziekenfonds is er inmiddels niet meer. We hebben daarvoor in de plaats peperdure zorgverzekeraars gekregen die inmiddels in ras tempo alles uit het pakket hebben geschrapt en daarnaast betalen we ook nog eens 4 keer zoveel premie per persoon. Alleen de goedverdieners en de rijken hebben een uitgebreid zorgpakket. Och jongen toch, en de oudjes en oude van dagen die dan ziek zijn? Zelf een groot deel ophoesten mam, want je wil niet weten hoeveel eigen bijdrage je dan ook nog moet ophoesten! Wat is er toch van de wereld geworden Cor? Het is net als voor de oorlog, toen er ook zo’n armoede onder de bevolking was. Je zou toch denken dat iedereen het nu beter moet kunnen hebben!

Mam, ik ben met een verhaaltje bezig met daarin verweven de oplossing. Best ingewikkeld want het moet mensen wakker schudden en tegelijkertijd een boodschap uitdragen. Cor jongen, ik weet zeker dat je daar iets aparts van maakt. Je hebt altijd al van die fratsen op papier gezet. Daarom komt het ook nu weer dik in orde. Trouwens, ik zie elke dag waar jij mee bezig bent want mijn ogen zijn jouw ogen en mijn oren horen hetzelfde als die van jou. Dat wist je niet he¨? Nee mam, ik word er eigenlijk een beetje bang van. Maar als je toch alles weet, kun je me misschien even helpen met een van de namen die ik in mijn verhaaltje wil verwerken. De naam die ik gedachten heb voor de nieuwe premier van Nederland in 2014. Zoon van me, ik weet dat je de naam “Okwir. Kudmet eendeeeeee ” wil gebruiken. Klopt toch? Ja mam! Gewoon doen!

Cor jongen, ik weet dat jij je al van jongs af aan afvraagt wie de foto van de drie kruisen op de Calvarieberg heeft gemaakt. Het was Agfa. Agfa?  Ja klopt precies en ik weet het van de middelste persoon. Heb het ‘m gevraagd en HIJ was erbij en kon het weten. HIJ vertelde me dat die twee boeven eerst verder bij HEM vandaan stonden en dat HIJ aan de bewaker vroeg of ze wat dichtbij konden worden gezet. Die riep, ben je eenzaam dan? Nee, riep HIJ naar beneden, Gewoon wat dichter bij elkaar, anders passen we niet op de foto. Cor jongen, je weet dat ik vroom was en voor iedereen een kaarsje opstak in het kapelleke, maar dit is zonder te liegen echt gebeurt. Nou ben ik moe, misschien tot morgen maar weer. Mam zoiets zeg je als Katholiek toch niet? Mam? Mam? Mama,? Mam ben je er nog?

Cor Lauwerijssen van de Puk en Muk site

3 thoughts on “Praatje met mijn overleden moeder.

  1. Ik vindt het mooi geschreven, hopelijk krijgt het een vervolg.
    Het is namelijk waarheid wat er is geschreven, en ja waarheid kan vreemd overkomen. Vooral als je niet verder kijkt dan je neus lang is.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.